Den 29/9 kommer Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån tas bort och en successiv återgång till arbetsplatsen kan inledas. Den som har symtom bör fortsatt stanna hemma och testa sig, och arbetsgivare bör då underlätta för hemarbete. *
De flesta arbetsplatser har påverkats på ett eller annat sätt av restriktionerna. Nu när samhället öppnas upp är det hög tid att planera för en smart återgång till ett öppnare arbetsliv. Alla arbetsplatser behöver diskutera igenom och ta fram riktlinjer för vad som gäller på vår arbetsplats, med hänsyn till arbetsmiljö, hälsa och sjukfrånvaro.
Magnus Adell, Leg Psykolog/Organisationskonsult och Sara Jansson, Vd på ProHelia har samtalat om vad återgången kan innebära och ger här deras tankar och råd inför återgången:
- Kom igång med dialog så snart som möjligt, säger Magnus. Bjud in till samtal med alla medarbetare. Samla in erfarenheter från det gångna året och se vilka möjligheter som har skapats och vilka hinder man har stött på, fortsätter han. Var också tydlig med företagets och ledningens syn på den framtida arbetsplatsen.
- Chefer och ledning behöver stöd i hur vi hanterar återgången. Många känner oro för att medarbetare kan se återgång till arbetsplatsen som något negativt, inflikar Sara. Nu behövs kommunikation och dialog mellan medarbetare och chefer för att skapa en trygg och positiv förändring på arbetsplatsen.
Både Sara och Magnus är överens om att steg ett är att lyssna på och samtala med alla på arbetsplatsen för att få en bild av nuläget. Ledningens uppgift blir därefter att ta fram några tydliga riktlinjer som gäller alla, och från när de ska gälla.
– Var öppen med att riktlinjerna kan komma att ändras, för vi vet inte vad som sker framöver, lägger Magnus till.
Levande personalpolicy
Att ha en levande personalpolicy som uppdateras och ändras efter rådande läge är något som alla arbetsplatser bör ha. Uppdatera er personalpolicy med vad som gäller kring hemarbete på arbetsplatsen och ta med vad som gäller vid sjukdomssymtom och sjukdom. I policyn kan ramar förtydligas gällande hemarbete medan detaljerna bäst sker i dialog och kan individanpassas.
Det här är fyra områden som platsar bra i er personalpolicy när det gäller hemarbete:
- I vilken omfattning man kan arbeta hemifrån på den här arbetsplatsen. Gäller det alla eller vissa yrkesgrupper? Har ni bestämt ett max-tak, ex ingen arbetar hemma mer än 2 dagar/vecka. Vad gäller vid sjukdom, kan man arbeta hemifrån då?
- Utformningen av arbetsplatsen i hemmet och vem som betalar för vad. Finns det en fullutrustad arbetsplats på kontoret och vilka krav kan man då ställa på arbetsplatsen hemma?
- Krav på tillgänglighet, fysisk och digital, vid hemarbete.
- Vilka sorts möten passar bäst att ha på arbetsplatsen eller på distans
Arbeta fram riktlinjerna i samråd med personal och skyddsombud. Gör tydligt och klart att det här är en levande policy och den kan komma att ändras. Stäm av regelbundet så att alla är delaktiga i vad som gäller.
Ta kontakt med ProHelia företagshälsa för att veta mer om framtagandet av riktlinjer eller ställ frågor kring smart återgång.
* text från Regeringens hemsida 7/9-2021