Arbetsmiljön påverkar människor
Arbetsmiljö är allt som påverkar medarbetarna på jobbet. Medarbetare påverkas av fysiska, psykiska och sociala arbetsmiljöfaktorer. Det handlar om ventilation, ljud, kemikalier och maskiner till ledarskap, organisation, arbetsinnehåll, stress och möjlighet till återhämtning. Även de sociala behoven ingår som en del i arbetsmiljön: arbetet kan ge tillfälle till utveckling, ny kunskap och gemenskap med arbetskamrater. Den väsentligaste uppgiften för arbetsmiljöarbetet är att skapa friska arbetsplatser där ingen blir skadad på jobbet.
Viktiga aktörer i arbetsmiljöarbetet är chefer, skyddsombud och företagshälsovården. För att kunna ha ett bra arbetsmiljöarbete är det viktigt att ha bra kunskaper inom området. Det kan ske bland annat genom arbetsmiljöutbildningar.
Det finns lagar och regler som är viktiga att känna till för alla som jobbar med arbetsmiljöfrågor. Alla som jobbar, oavsett ålder och anställningsform, påverkas av arbetsmiljölagen. I arbetsmiljölagen står det att arbetsgivaren har ansvar för att alla anställda har en bra arbetsmiljö.
Den anställda är skyldig att hjälpa till, följa de säkerhetsföreskrifter som finns och slå larm om några fel upptäcks. Alla arbetsplatser ska ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete.
Länkar för mer information om arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete:
- Arbets & Miljömedicin Uppsala, www.ammuppsala.se
- Arbetsmiljöverket, www.av.se
Kartläggning arbetsmiljö
Arbetsmiljöverket ställer krav på att alla företag bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Företagssköterskor, ergonomer och arbetsmiljöingenjörer kan identifiera, utreda och komma med förslag i tekniska arbetsmiljöfrågor, ger även stöd i det systematiska arbetsmiljöarbetet och i tillämpningen av arbetsmiljölagstiftningen.
Vi gör ett arbetsplatsbesök där vi går igenom ventilation, buller, belysning, hantering av kemiska produkter, vi tar fram rutiner, medverkar i skyddsronder, stöd i riskbedömningen samt vid upprättande av handlingsplaner.
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Arbetsmiljöverket ställer krav på att alla företag bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete. VI hjälper till med framtagning av rutiner, medverkan i skyddsronder, stöd i riskbedömningen samt vid upprättande av handlingsplaner.
Vi håller i utbildningar för alla medarbetare eller enbart chefer i hur man ska arbeta med det systematiska arbetsmiljöarbetet i vardagen.
Ring våra företagssköterskor för att veta mer eller för att få råd. De nås på 018 - 46 88 00
Arbetsplatsbesök ergonomi
Arbetsgivaren ska så långt det är praktiskt möjligt ordna och utforma arbete och arbetsplatser så att individen kan använda gynnsamma arbetsställningar och arbetsrörelser. Arbetsgivaren ska se till att arbete som är ensidigt, upprepat, starkt styrt eller bundet normalt inte förkommer. Om särskilda omständigheter ändå kräver den typen av arbete skall riskerna för ohälsa förebyggas genom arbetsväxling, arbetsutvidgning, pauser eller andra åtgärder som ökar variationen i arbetet.
Våra ergonomer kan göra arbetsplatsbesök, vara med på skyddsronder och hålla i utbildningar anpassade efter er arbetsmiljö.
Lagstadgade undersökningar
Arbetsmiljöverket ger ut regler för arbetsmiljön som alla företag måste följa.
Krav på att ordna med medicinska kontroller/lagstadgade undersökningar gäller för arbete med:
- bly
- kadmium
- fibrosframkallande damm, till exempel asbest och kvarts
- vissa härdplastkomponenter
- uppgifter som innebär extrem fysisk påfrestning: mast- och stolparbete, rök- och kemdykning och dykeriarbete.